Het rechtssysteem is een systeem dat voor een normale burger soms best lastig kan zijn. Het is namelijk een enorm breed systeem, met enorm veel diverse artikelen en regels waardoor het soms kan ogen als een doolhof. Of je nu een strafrechtelijke zaak tegemoet gaat, een persoonlijke zaak, een zakelijk geschil, of een ander probleem op juridisch gebied. Wanneer je weinig tot geen verstand hebt van het rechtssysteem is het vaak raadzaam om professionele hulp in te schakelen. In deze tekst gaan we dieper in op wat rechtshulp is, en waarom het dan zo belangrijk is om dit te hebben.

De basis, wat is rechtshulp?

Op het moment dat je niet eerder in een juridisch geschil terecht bent gekomen, is de kans vrij aanwezig dat je niet helemaal weet wat rechtshulp is. Om het heel simpel te houden kun je rechtshulp zien als ondersteuning die je krijgt wanneer je een juridisch conflict hebt. Hierbij is dus het doel om iedereen toegang te verlenen tot het rechtssysteem. Rechtshulp kun je op diverse manieren en vormen verkrijgen. Hierbij kun je denken aan advies voor een juridisch geschil, of een volledige vertegenwoordiging tijdens een rechtszaak. 

Waarom is dit zo noodzakelijk?

Wanneer je in een juridisch geschil terecht bent gekomen, ben je er natuurlijk helemaal vrij in om ervoor te kiezen om dit alleen aan te pakken. Echter is het probleem hiervan dat je in de meeste gevallen het rechtssysteem niet voldoende begrijpt om jezelf goed te kunnen beschermen. Zo is rechtshulp er dus om iedereen een eerlijke kans te geven, maar vergroot je ook nog is de kans om een rechtszaak te winnen. Zo kun je rechtshulp krijgen van advocaten of juridische adviseurs. Hierbij is een advocaat vaak betrokken als het om een complexe zaak gaat. Deze zal je dan vertegenwoordigen tijdens de rechtszaak. Wanneer het om een minder complexe zaak gaat heb je vaak genoegen met een jurist die je kan voorzien van het juiste advies.

Hoe zorg ik voor rechtshulp?

Er zijn diverse manieren hoe je aan rechtshulp kunt komen. Zo kun je ten eerste gewoon een advocatenkantoor of juridisch loket binnenstappen, maar ook kun je rechtshulp van Univé inschakelen. Via Univé ben je ervan verzekerd dat het juiste advies wordt toegewezen. Ook kun je jezelf hier verzekeren voor rechtshulp tegen een vast bedrag. Zo weet je in ieder geval zeker dat je altijd kan worden voorzien van rechtshulp, en zul je geen hoge facturen van bijvoorbeeld een advocatenkantoor krijgen wanneer je dit nodig hebt.